Mayahuel, agavegudinden

9. March 2016
Tzitzimitl

Tzitzimitl – Mayahuels mormor!

Myten om Mayahuel – den smukke agavegudinde

Mayahuel var en smuk ung pige. Hun var blevet holdt skjult fra hun var en lille pige i et fjernt hjørne af universet af stjernegudinden Tzitzimitl, som også var hendes mormor. Tzitzimitl var en frygtindgydende gudinde, som boede i den anden himmel. Hun elskede menneskehjerter så meget at hun bar dem i en perlekæde om halsen og som hovedsmykke. Aztekerne var meget bange for hende fordi en profeti havde forudsagt at under en solformørkelse når månen slugte solen, ville Tzitzimitl komme ned til jorden fra den anden himmel og æde alle mennesker.

Mayahuel og Ehecatl

Mayahuel var ked af at bo i et fjernt hjørne af universet samme med sin mormor, den  skrækindjagende Tzitzimitl. Hun længtes efter frihed og ville gerne være sammen med andre.

Men en dag kom vindens, vingede slangegud, Ehecatl forbi. Han ville undersøge hvert hjørne af universet og opdagede Mayahuel. Han smøg sin bløde og fjedrede krop, som var varm som et åndedræt omkring hende og fortryllede hende. Mayahuel forelskede sig i Ehecatl, og hun elskede når han blødt løftede hende op I himlen og lod hende flyve mellem skyerne. Hver nat besøgte Ehecatl Mayahuel og de blev elskende og deres kroppe forenede sig i vindenes rige.

Tzitzimitl og hendes dæmoner

Men Tzitzimitl havde en hær af dæmoner under sig, som skulle hjælpe hende med at vogte over Mayahuel og hun opdagede snart at vindenes gud i al hemmelighed besøgte Mayahuel. Hun blev rasende og besluttede at tage Mayahuel til et hemmeligt gemmested. Ehecatl, som jo var vindenes gud og kunne være allevegne, overhørte hvad Tzitzimitl sagde til sine dæmoner. Hastigt opsøgte han Mayahuel og gemte hende i sin kappe af vind og flygtede til jorden med hende, med Tzitzimitls dæmoner i hælene.

Flugt og forklædning

Ehecatl følte sig fanget. Han indså at han ikke kunne beskytte Mayahuel mod Tzitzimitl  og hendes dæmoner. Han lod sin og Mayahuels kroppe smelte sammen og forvandle sig til en plante der lignede et træ. Den ene side af planten var den feminine side, Mayahuel og den anden side var den maskuline, Ehecatls. Planten blev til den første agave. De to elskende håbede at skjult i planten ville Tzitzimitl og hendes dæmoner ikke finde dem. Men planten kunne ikke gemme sig i en  skov og stod ensom og sårbar midt i ørkenlandskabet og dæmonerne fik hurtigt øje på den. Dæmonerne huggede agaveplanten i stykker, kogte den og lavede brød af dens blade og plantesaft. Dæmonerne åd brødet fra planten som havde været foreningen af Ehecatl og Mayahuel.

ehecatl

Ehecatl – Vindens og slangernes gud!

Ehecatl – slangeguden

Da dæmonerne havde afsluttet deres æden lå der stykker af Ehecatl spredt på Jorden. Ehecatl var imidlertid også gud for slanger og de små stykker af ham begyndte at sno sig mod hinanden og samlede sig snart i den genfødte  Ehecatl, som nu var blevet Slangeguden. Slangeguden Ehecatl begyndte at lede efter stykker af Mayahuel og dem han fandt, plantede han. Han fløj til himlen og overbeviste regnguden Tlacloc om at han skulle sende skyer ind over resterne af Mayahuel og sørge for at hun havde det godt. På denne måde kom Mayahuel atter til live, men forvandlet til en agave.

Det er saften fra denne agave, som bliver til dejlig tequila og mezcal.

No Comments